A tudományos közösség véleménye szerint egy különleges összetevő rejlik a tökéletes kávé titkában, amely új dimenziókat nyit meg az ízek és aromák világában. | Sokszín


A kutatók különböző típusú kávébabokat vizsgáltak, figyelembe véve azok származási országát és a pörkölés színét.

Egy kutatócsoport izgalmas felfedezést tett a kávé világában: kiderítették, mi az a titkos összetevő, amely a tökéletes ízélményt nyújtja. Érdekesség, hogy ez a varázslatos elem már az őrlési folyamat előtt hatni kezd, számolt be róla a Life magazin.

A kutatók szerint a titok egy kis víz hozzáadása a kávébabhoz őrlés előtt, amely így egyenletesebb és ízletesebb eszpresszót eredményez.

Állításuk szerint ez a fejlesztés komoly segítséget nyújt a baristáknak és az ipari kávéfőzőknek egy jelentős kihívás leküzdésében. A kutatások azt mutatják, hogy a víz hozzáadása az őrlési folyamat során csökkenti az elektromos energia termelődését. Amikor a kávészemeket ledarálják, a közöttük lévő súrlódás elektromosságot generál, amelynek következtében a részecskék hajlamosak összegyűlni a darálóban.

A kutatás eredményei arra mutatnak rá, hogy a víz hozzáadása során a termelt elektromosság csökken, ami nemcsak a kávépazarlást mérsékli, hanem intenzívebb ízeket is biztosít.

A víz nemcsak a statikus elektromosságot csökkenti, így kevesebb rendetlenséget okoz az őrlés közben, hanem jelentős hatással lehet az ital intenzitására is, és potenciálisan segíthet abban, hogy a kívánt ízek magasabb koncentrációját érjük el

- mondta Christopher Hendon, a Oregon Állami Egyetem kémiai tanszékének oktatója.

A Matter című folyóiratban publikált tanulmány új fényt vet arra, hogy az elektromosság miként formálja a kávé ízélményét.

A kutatók különféle kávébabokat elemeztek, szem előtt tartva azok származási országát és a pörkölés színét. A vizsgálatok során a kávé feldolgozási technikáira is figyelmet fordítottak, és megkülönböztették a mosott, koffeinmentes és natúr típusokat. Érdekes módon ezek a tényezők nem gyakoroltak hatást az elektromosság mennyiségére.

A kutatók következő lépése, hogy megfejtsék a tökéletes kávé készítésének titkát. Most, hogy már tudjuk, milyen őrlési beállításokat kell használni a reprodukálható eszpresszó elkészítéséhez, elkezdhetjük megérteni, hogy milyen tényezők okozzák a kávé ízében tapasztalható érzékszervi különbségeket

- fejtette ki Christopher Hendon, a University of Oregon kémiai tanszékének oktatója.

A szélsőséges időjárási körülmények, a növekvő kereslet és az import szigorítása mind-mind hozzájárulnak a kávé árának drámai emelkedéséhez, amely már a mindennapi fogyasztók zsebében is érezhető. Ennek következtében a kávé ára szinte megdöbbentően nő, és már a közel ezer forintos fekete kávé árát is elérheti.

Related posts