Rablóhús, más néven saslik – ezt tedd a tűzre! A nyársalás a legcsodálatosabb módja a kikapcsolódásnak.


A rablóhús nyársára bármilyen kedvenc falatunkat felhelyezhetjük, amit csak a szívünk diktál. Ez igazán lenyűgöző, nemdebár?

A rablóhús, avagy saslik nem más, mint mindenféle földi jó nyársra húzva és megsütve. Ebből a megfogalmazásból egyenesen következik, hogy rablóhúst gyakorlatilag bármiből lehet készíteni, a lényeg, hogy nyársaljuk fel. Meg persze nem árt, ha hús is van benne, különben rablózöldség lenne a neve, vagy valami hasonló, habár a saslik szót még így is használhatjuk.

Saslikot legegyszerűbben csirkehúsból készíthetünk, az ugyanis hamar átsül. Sajnálatos módon ugyanakkor túl hamar is, vagyis könnyen kiszárad, amit háromféleképpen tudunk megakadályozni (na, tessék, már megint ez a sok választási lehetőség). Az egyik, hogy nem mellet, hanem csirkecombot használunk, ami mégiscsak egy szaftosabb hús. A másik, hogy szalonnát húzunk a két oldalára, ami zsírozza. Ez egyébként is egy követendő megoldás, a jó sok szalonnától csak finomabb lesz a rablóhús. A harmadik megoldás meg az, hogy nem bajlódunk a csirkével, hanem sertéscombot használunk. Nem kell izgulni, át fog sülni. Itt a sertéshúsnak a sütéskor előálló első puhaságát fogjuk kihasználni.

Ahogy már korábban említettem, a rablóhús nyársra igazából bármit fel lehet tűzni, aminek a sütés során megvan az esélye, hogy a helyén marad. Nincsenek szigorú szabályok, szinte csak a fantáziánk szab határt! A klasszikus hús és szalonna természetesen alapvető, de bátran tehetünk a nyársra ízletes kolbászt is. Emellett a hagyma, gomba, húsos paprika, cukkini vagy akár héjastól padlizsánkockák is remek választások, nem beszélve arról, hogy bármi más, amit kedvelünk és éppen a kezünk ügyében van, szintén jól jöhet.

Az elkészítése igencsak egyszerű, így nem szükséges hozzá különösebb konyhai tudás. A legpraktikusabb, ha mindent egyszerre bepácolunk, majd ezt követően nyársra húzzuk az összes hozzávalót. Érdemes azonban ügyelni a zöldfűszerekre, mert azok könnyen megéghetnek a hő hatására. A saslik legfinomabb grillen sül, de természetesen a sütő vagy egy nagyobb serpenyő is tökéletes alternatíva lehet a készítéshez.

A rablóhús receptjének nagy előnye, hogy semmi sincsen kőbe vésve, változtasd nyugodtan kedved szerint!

Köretként választhatunk krumplit vagy kenyeret, de őszintén szólva, szerintem nem is szükséges semmi más, csak egy pohár jéghideg bor, bőséges szódával. Egy kis fokhagymás, sóval ízesített joghurt pedig mindig jól esik, főleg a nagy melegben.

Related posts