A forró tea és kávé rendkívül meglepő módon rejt magában veszélyeket.
A forró tea a legszennyezettebb italok közé tartozik, mivel a műanyag poharak használatával a mikroműanyagok könnyen bejuthatnak a szervezetünkbe. Hasonlóképpen, a kávét is jobb elkerülni a forró elviteles poharakból, hiszen így szintén kockáztatjuk, hogy káros anyagok kerülnek a folyadékunkba.
A Birmingham-i Egyetem kutatása során részletesen megvizsgálták, hogy a brit felnőttek milyen mértékben fogyasztanak mikroműanyagokat italokon keresztül. A Délmagyar beszámolója alapján összesen 155 különböző italmintát elemeztek, hogy feltárják a káros anyagok jelenlétét és azok potenciális hatásait az emberek egészségére. Az eredmények aggasztó képet festenek a mikroműanyagok elterjedtségéről és a fogyasztás következményeiről.
A szakemberek megállapították, hogy a mikroműanyagok leginkább az italok csomagolásából és a gyártási folyamatból kerülhettek a termékbe.
A meleg italok esetében a mikroműanyagok koncentrációja lényegesen magasabb volt, mivel a hőmérséklet felgyorsítja a műanyagok leolvadási vagy kioldódási folyamatát a csomagolóanyagokból.
Melyik italban átlagosan hány darab mikroműanyag részecske található?
A nők naponta testtömeg-kilogrammonként kb. 1,7 darab mikroműanyagot nyelnek le italokkal, a férfiak pedig kb. 1,6-ot. Ez egy 70 kilós embernél csak az italokon keresztül naponta több mint 100 mikroműanyag részecske elfogyasztását jelenti.
Ajánlott elkerülni a forró italok műanyag poharakban történő fogyasztását. A kávé és tea esetében sokkal előnyösebb porcelán vagy üveg bögrét, illetve fém termoszt választani. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a csomagolás ne oldódjon bele az italunkba, így megőrizve annak tiszta ízét és minőségét.




