Elképesztő statisztika: tavaly az Európai Unió polgárai átlagosan 130 kilogramm élelmiszert pazaroltak el egy főre jutóan.
Lakosonként átlagosan 129 kilogramm élelmiszerhulladék termelődött az Európai Unióban a 2023-as év folyamán. Ez a mennyiség közel két kilogrammal alacsonyabb a 2022-es adatokhoz képest, viszont három kilogrammal meghaladja a 2020-as szintet, amikor először publikálták ezt a témával kapcsolatos jelentést. Az információt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat tette közzé csütörtöki bejelentésében.
Az uniós hivatal legfrissebb jelentése alapján 2023-ban az Európai Unió területén 58,2 millió tonna háztartási hulladék keletkezett, ami 0,7%-os növekedést jelent a 2022-es 57,8 millió tonnához képest. Érdekesség, hogy az élelmiszerhulladék 53%-át a háztartások állították elő, ami fejenként körülbelül 69 kilogrammot jelent.
Egy főre számítva körülbelül 12 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik a termelési folyamatok során, míg a gyártás során ez a szám eléri a 24 kilogrammot. A vendéglátóiparban 14 kilogramm, míg az élelmiszerforgalmazás terén 10 kilogramm hulladék képződik.
Az ellátási láncban keletkezett élelmiszerhulladékból a termelésre lakosonként 1 kilogramm, a gyártásra 18 kilogramm, az élelmiszerforgalmazásra 5 kilogramm, a vendéglátásra 2 kilogramm jutott Magyarországon.




