Ne kóstold meg, ha ezt észleled a tojáson, mert még a főzés sem változtat rajta!

Nem minden tojás alkalmas biztonságos fogyasztásra, amit a boltban találunk. Amennyiben repedést észlelünk a tojás héján, érdemes alaposan megfontolni, hogy valóban érdemes-e elfogyasztani, hiszen ez komoly egészségügyi kockázatokat rejthet magában.
A tojás héja egy természetes védőpajzs, amely megóv minket a baktériumokkal szemben. Azonban, ha ez a védelem megsérül, a fertőzések könnyedén bejuthatnak. A repedések gyakran észrevétlenek maradnak, mivel rejtett helyeken, például a doboz alján találhatók, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják őket az alapos ellenőrzés során. Mivel nem lehet tudni, mikor szerezte a tojás a sérülést, már a boltban is komoly kockázatot jelenthet - figyelmeztet a Life.hu cikkében.
Jobb, ha ezt a tojást inkább a szemétbe helyezi.
A Tufts University kutatói és más szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a repedezett tojások nagyobb valószínűséggel tartalmaznak szalmonellát. Ha ilyen tojást vásárolt, a legjobb, ha eldobja vagy, ha lehetősége van rá, komposztálja. Különösen fontos ez, ha a tojást nyersen kívánja felhasználni, például desszertek készítésekor. Legyen mindig körültekintő, hogy elkerülje az egészségügyi kockázatokat!
Ha otthon tört el, még van remény a helyreállítására.
A Lifu.hu cikkében hangsúlyozzák, hogy eltérő a helyzet, ha a tojás nálad repedt, és biztos vagy benne, hogy friss. Ilyen esetben, ha légmentesen zárható edénybe helyezed és a hűtőszekrénybe teszed, akár két napig is megőrzi felhasználhatóságát. Azonban ne késlekedj, minél hamarabb használd fel!
A főzés önmagában nem mindig elegendő ahhoz, hogy a kívánt ízeket és élményeket megkapjuk.
Bár a CDC álláspontja szerint a körülbelül 70 fokos hőmérsékleten végzett főzés hatékonyan megsemmisíti a baktériumokat, ez még nem nyújt teljes védelmet. A romlott, kellemetlen szagú tojásokat mindenképpen el kell távolítani. A repedések felgyorsítják a romlás folyamatát, ezért mindig ellenőrizze a tojások frissességét felhasználás előtt.