Libamáj nyalókától a Szent Jakab kagylóig és a tonkababig – így zajlik az ünneplés augusztus 20-án Magyarországon. Ez a különleges nap nem csupán a hagyományos ízek felidézéséről szól, hanem a gasztronómiai kalandokról is, ahol a kreativitás határtalan. A


Óriási üzlet a szálloda- és vendéglátóiparnak a tűzijáték. Körbenéztünk, mégis mekkora. Az átlagmagyar számára elképesztő árakkal is találkoztunk.

Idén ismét több százezer ember vág neki az útnak, hogy részt vegyen a hatalmas, többmilliárdos össznépi rendezvényen, függetlenül az időjárás esetleges viszontagságaitól. A szálloda- és vendéglátóipar számára ez óriási lehetőséget jelent. Sok helyen, ahol csak lehet, figyelembe veszik a rossz időjárást is, így biztosítva, hogy a látogatók ne térjenek haza csalódottan, és a nyár végén, akár esőben is, felejthetetlen élményekkel gazdagodjanak. A hajók és újabban néhány fürdő is csatlakozik ehhez a bizniszhez, bővítve a szórakozási lehetőségeket. Az éjszakai taxisofőrök is jól járnak, hiszen a korlátlan prosecco fogyasztás után nem sokan mernek volán mögé ülni, bár ők sem tudják elkerülni a városban kialakuló dugókat.

Az árak széles spektrumot ölelnek fel, ami önmagában nem probléma, de a lényeg az, hogy mit kínálnak a szolgáltatók ezekért a borsos összegekért, amelyek jellemzően csak egy szűk réteg számára elérhetők. Telefonos felmérésünk első tanulsága az, hogy bizonyos ötcsillagos belvárosi szállodákban előfordul, hogy nem válaszolnak a hívásokra. Sem a mobil, sem a vezetékes telefon nem cseng. Pedig reggel 9-kor, amikor a recepción biztosan van valaki, várnánk a segítséget. Ha végre sikerül elérni egy fiatal munkatársat, ő gyakran azt válaszolja, hogy nem is tud a tervezett eseményről, és azt sem tudja, ki adhatna információt róla. "Nézze meg a Facebookon!" - hangzik a tanács. Pedig éppen az illetékestől szeretnénk konkrét részleteket hallani, de vagy nem tudják, ki az, vagy ha tudják is, éppen nincs a helyszínen.

A másik érdekes aspektusa ennek a helyzetnek, hogy a Facebookon kizárólag angol nyelvű információkat találunk. Azt feltételezik, hogy aki hajlandó ennyi pénzt kifizetni, az vagy turista, vagy legalábbis kellően jól beszél angolul. Fél órán át görgetjük a hirdetést, amelyben szerepel, hogy milyen márkájú pezsgővel kínálnak, és hogy lesz-e chevice (magyarul: hideg halfalatok - a szerk.), de az ár, ha egyáltalán feltüntetik, csupán apró számokkal a végén lapul. Az egyéb részletekre, amelyek még felkeltették az érdeklődésünket, csak e-mailben kapunk választ.

A harmadik, hogy némelyik szállodában nem világos, a feltüntetett összegben mi foglaltatik benne. Csak az asztalfoglalás? Az étel és ital, korlátlanul, azaz a fogyasztás is? Hány órától hány óráig? Vagy a kezelési költség is? (Ez mit takarhat?) A szervizdíj is?

A helyzetben mindig ott lappang a rizikó, hiszen a kedvezőtlen időjárás könnyen felboríthatja a terveket. Szerencsére sok helyszínen a programok zárt térben is folytatódnak, így a szórakozás nem marad el. Javasolt alaposan átnézni a kiválasztott vendéglátóhely honlapját, ahol a lemondási és pénzvisszafizetési feltételek részleteit is megtalálhatjuk. Ez a helyzet a vendéglátósok számára is kihívást jelent, hiszen napok óta készülnek az eseményre, és a beszerzett friss, érzékeny alapanyagok kárba veszhetnek.

Nézzük csak meg az árakat! A Hilton White Raven Sky Bárjában egy kétszemélyes ünnepi vacsora 360 ezer forintba kerül, de cserébe egy igazán különleges gasztronómiai élményben lehet részünk, amely a világ különböző konyháinak ízeit vonultatja fel. Az étkezés során ízlelhetünk iráni ossetra kaviárt, olasz olíva válogatást, és andalúz gazpachot, miközben élvezzük a lazac gravlax, kapros wasabis majonéz és libamáj nyalóka által nyújtott ínycsiklandó ízek harmóniáját. A fogások között megtalálható a rebarbara coulis, karfiol rózsa, bimi, üvegtészta, Szent Jakab kagyló, zöldparadicsom salsa, marhapofa-lasagna, pok choi hajtás és a tonkababos karamell mousse, amelyet kalamansival és kesudióval koronáznak meg. És természetesen nem feledkezhetünk meg a desszertekről sem: a madagaszkári étcsokoládé torta kókusz és mangó textúrákkal, a mézes joghurt terrine pisztáciával és málnával, a Gold fehércsoki crémeux mangó és áfonya kísérettel, valamint a vaníliás eper tart gin és rebarbara kombinációjával. A desszertsort egy ínycsiklandó őszibarackos Pavlova és szederrel, valamint ruby csokoládéval zárják. Ez az ünnepi vacsora valóban felejthetetlen élménynek ígérkezik!

A Duna-parti Marriott helyzeti előnye is vitathatatlan: a VIP asztal 4 főre 100 ezer forint minimum fogyasztással, ami a helyszínen fizetendő. Ez a jegy egyszeri belépésre jogosít 4 fő részére a Marriott Hotel Panorama termében megrendezett eseményre, az asztal és a fogyasztás költségeit a helyszínen kell rendezni. A biztonsági személyzet fenntartja a beléptetés jogát - olvasható a honlapon.

A Vörösmarty tér közelében elhelyezkedő, ötcsillagos Hotel Dorothea impozáns Bibo bárjában a vacsora ára fejenként 150 ezer forint. Itt a gasztronómiai élmények valóban kiemelkedőek, és a panoráma is lenyűgöző!

A Matild Palotában az estek ára fejenként 95 000 és 135 000 forint között mozog, attól függően, hogy választunk-e VIP részleget. A gasztronómiai élmény természetesen kulcsfontosságú, és nagy figyelmet fordítanak az ételallergiával és érzékenységgel élők igényeire is. Az esemény valódi fényét azonban a pezsgő minősége adja meg. A luxuskategóriás helyszíneken nem meglepő, ha Moët & Chandon vagy Laurent Perrier kerül az asztalra – ilyen árért ez elvárható. De a prosecco esetében is elengedhetetlen, hogy a legjobb minőséget kínálják.

A tetőteraszos éttermek, amelyek szerencsés adottságokkal bírnak, ilyenkor igazán megmutatják magukat. A St. Andrea Wine&Skybár különösen a saját borválasztékáról ismert, de ezen az estén a fine dining legújabb ínycsiklandó remekeivel is várja a vendégeit. Az étlapra olyan különlegességek kerülnek, mint a muse bouche, a tigrisrák ceviche maracuja szósszal, a kacsa ravioli mangóval és pak choival, valamint az arancini zöldfűszeres majonézzel. A friss metélőhagyma, a vajtök, a zöldalma és a kapor harmonikus ízkombinációját kóstolhatják meg, míg az Angus filet mignon és a szarvasgombás dödölle, valamint a laskagomba mind hozzájárul a gasztronómiai élményhez. Az estét 75 ezer forintos jegyáron élvezhetik a gasztronómák.

A Várkert Bazár impozáns felső szintjén nemrégiben megnyitotta kapuit a Varjúvár, amelynek népszerűsége az egekbe szökött: már egy hete elkapkodták az összes jegyet. A belépő ára 25 ezer forint volt, amelyből a vendégek a felét később el is költhetik a helyszínen.

A Várbéli nagyon elegáns Aranybástyából páratlan a kilátás: a műsoros all inclusive est 70 ezer forint fejenként.

Léteznek afféle eldugott helyek is, amelyekről még sok budapesti sem tud (turista talán több), az Andrássy úti Bom Dia Project 360 Skybar is ilyen.

A fénykavalkád csodálata nem csupán a part mentén lehetséges, hanem a folyó víztükre is remek helyszín a látvány megcsodálására. Az álló- és sétahajók iránti érdeklődés folyamatosan növekszik. Varga Zsolt, a Magyar Hajózási Szövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy az árakat és a programkínálatot minden egyes hajótársaság saját belátása szerint alakítja, így a lehetőségek széles spektrumát kínálják az érdeklődők számára.

A szövetségnek nincs rálátása vagy adatbázisa arra, hogy mennyibe kerülnek egyes hajókon a programok, árak. "A mi cégünk a kiemelt vacsorás tűzijáték megtekintését 50 ezer forintért, míg vendéglátás nélkül, egy itallal, 20 ezer forintért értékesíti" - tette hozzá a Sailor és az Orient Kft.-ket képviselő szakember.

Ma már nem csupán a vízparton élvezhetjük a lélegzetelállító tűzijátékokat, hanem a vízben is: a Rudas fürdő 39 ezer forint ellenében egy igazán különleges élményt kínál, ahol a koccintás, a gyönyörködés és a felfrissítő csobbanás egyesül.

A tűzijáték után az is fontos, hogy tudunk hazajutni, hiszen ilyenkor mindenki koccint, kocsiba nem ülhet. Azt tudjuk, hogy ilyenkor megbénul a fél város és Budapest környéke, a pesti belső kerületekben kissé egyszerűbb helyzet, de a hidakat és Buda jelentős részeit lezárják, és még utána is órákig akadozik a forgalom.

Ez a helyzet valóságos paradicsomot teremt a taxisok számára. Egy névtelenül nyilatkozó taxis elmondta, hogy bár ilyenkor valóban bőven akad fuvar, tavaly is megesett, hogy a Széll Kálmán tér környékén fél órán át mozdulatlanul állt a sor. Emellett a város kivezető útjai is gyakran elborítják a forgalom. Ami pedig a szállodákból és éttermekből haza igyekvő vendégeket illeti, nem a taxisok zsebébe kerül a biztos nyereség, hanem azokéba, akiknek "tejelniük" kell.

Minden alkalommal, amikor egy vendég a szálloda recepciójához fordul, hogy taxit kérjen, vagy amikor egy pincérhez lép, hogy segítséget kérjen - de akár a kórház portásához is - az utóbbiak jutalékot kapnak. Csak azokat a szolgáltatókat hívják, akik között már létezik egy titkos, feketén zajló megállapodás, és ezt a szálloda dolgozói, valamint az étterem vezetője is jól tudja. Míg ők fix jövedelemmel rendelkeznek, a taxisofőröknek sokszor órákig kell várakozniuk, mielőtt elérnék Budaörsöt vagy Pestszentlőrincet.

Related posts