Ez a vitamin rendkívül jótékony hatással van a szív egészségére, és sajnos sok magyar szervezetében alacsony a szintje.

A szívproblémák számos embert érintenek világszerte, és bár létezik egy különleges vitamin, amely jelentős támogatást nyújthat szívünk egészségének megőrzésében, mégis ritkán esik róla szó. Érdemes lenne többet beszélni róla, hiszen a szívünk védelme mindannyiunk érdeke.
A szívbetegségek továbbra is a leggyakoribb halálozási okok között szerepelnek, ami rendkívül aggasztó. Közben létezik egy vitamin, amely alapvető fontosságú a szívünk védelmében. Érdekes módon azonban sokan nincsenek tisztában e vitamin jelentőségével, és a lakosság többsége sajnos nem juttatja a megfelelő mennyiséget a szervezetébe.
A B9-vitamin kétféle formában található meg: természetes folátként a táplálékokban és szintetikus folsavként a táplálékkiegészítőkben. Az egyik leglényegesebb feladata, hogy hozzájárul a homocisztein szintjének szabályozásához a szervezetben. Ez az aminosav a fehérjék lebontásának melléktermékeként keletkezik, és fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében.
Egy újonnan megjelent tanulmány kimutatta, hogy a B9-vitaminban gazdag étrendet folytató egyének körében 23 százalékkal alacsonyabb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedések következtében bekövetkező halálozásnak.
A szakértők szerint hatalmas probléma, hogy a B9-vitamint alig ismerjük, és sokan nem is gondolnak arra, hogy pótolniuk kellene.
"Egy lengyel felmérés szerint a lakosság 80-90 százaléka nem fogyasztja a szükséges mennyiséget" - mondja Dr. Bartek Kulczyński dietetikus. Ez azonban nem azt jelenti, hogy azonnal szintetikus folsavhoz kell nyúlnunk. Először inkább nézzünk rá a napi étrendünkre, és kezdjünk el több természetes forrásból származó folátot fogyasztani.
Szerencsére a B9-vitamin, más néven folsav, könnyen hozzáférhető természetes forrásokból, hiszen az alábbi élelmiszerek gazdagon tartalmazzák ezt a fontos tápanyagot: