A konyhai edények cseréjének ideális ideje változó, de általánosságban érdemes figyelembe venni néhány szempontot. Az edények állapotát és használatuk intenzitásától függően ajánlott 5-10 évente frissíteni őket. A tapadásmentes bevonatokkal ellátott serpe

Vajon mikor van itt az ideje, hogy lecseréljük a konyhában használatban lévő fazekakat, lábasokat és serpenyőket új darabokra, amelyek nem veszélyesek az egészségünkre, és nem befolyásolják az ételek minőségét?
Daniel Modlin, a Food & Wine korábbi szerkesztője úgy véli, hogy a legjobban megválasztott edénykészletbe érdemes befektetni, de csak annyira, amennyit a költségvetésünk enged. Fontos figyelembe venni, hogy mennyire gyakran főzünk otthon: ha csak ritkán állunk a tűzhely mellett, akkor nem feltétlenül van szükségünk egy prémium, titánból készült, rozsdamentes acél edénykészletre. Azok számára, akik aggódnak a teflon használatával kapcsolatban, az öntöttvas serpenyők kiváló alternatívát nyújtanak.
A konyhai edények élettartama nagymértékben a minőségüktől és a használatuk gyakoriságától, valamint intenzitásától függ. Idővel azonban elérkezik az a pillanat, amikor a cseréjük elkerülhetetlenné válik. De vajon mikor is érkezik el ez a fontos időpont?
A gyártók szerint 2-5 évente kellene cserélnünk a tapadásmentes edényeket. Ez természetesen a használat gyakoriságától és az anyagok minőségétől függ, de a szakemberek szerint inkább 1-3 évente. Ha megkarcolódik vagy a bevonat lekopik, ideje lecserélni. A teflonnal ellentétben a kerámia nem mérgező, nem tartalmaz PTFE-t (politetrafluor-etilént) és PFOA-t (perfluoroktánsavat) így nem kell aggódni amiatt, hogy a vegyi anyagok keverednek az ételbe.
A rezet körülbelül 10-20 évente szükséges cserélni, hacsak nem rendelkezik béléssel. A bélés, amely általában ónból vagy rozsdamentes acélból készül, idővel elkophat, ilyenkor újra kell bélelni vagy ki kell cserélni a réz edényt. A probléma az, hogy a réz hajlamos reagálni a savas élelmiszerekkel. Ha savas tartalmú ételekkel érintkezik, a réz nyomelemei beoldódhatnak az ételbe, ami akár hasmenést és hányingert is okozhat. Azonban, amíg a nem reaktív ón- vagy rozsdamentes acél bélések ép állapotban maradnak, a réz edények használata biztonságos. A réz esztétikus megjelenésű, ráadásul kiemelkedő hővezető tulajdonságokkal is bír.
Az alumínium edények élettartama általában 5-10 év között mozog, de ha az edények már erősen karcosak, horpadtak vagy lyukacsosak, érdemes mihamarabb lecserélni őket. Különösen figyeljünk oda, ha savas ételeket, mint például paradicsomot, főzünk magas hőmérsékleten alumínium edényben, mivel ilyenkor előfordulhat, hogy alumínium szivárog az ételbe. Bár a mindennapi alumíniumnak való kitettség nem számít jelentős egészségügyi kockázatnak, hiszen a szervezet nem szívja fel könnyen ezt a fémanyagot, a biztonság érdekében érdemes elkerülni az ételt tárolását alumínium edényekben.
Ha a főzőedények elérték az élettartamuk végét, ne dobd őket a szemétbe, ehelyett inkább hasznosítsd újra! Ha tapadásmentes bevonatuk van, nem lehet újrahasznosítani őket, de minden más típusú serpenyő újrahasznosítható