Hozd létre a saját ínycsiklandó burgonyakrokettedet otthon, mert a házi változat messze felülmúlja a boltit! Fedezd fel ezt a biztos receptet, és varázsold el ízlelőbimbóidat!


A krokett a krumpliból készült köretek közé tartozik, amelynek elkészítése valóban időigényes, de a végeredmény minden egyes percet megér!

A burgonyakrokett egy ünnepi köret. Ennek oka egészen nyilvánvalóvá válik, ha átgondoljuk, hogy mennyi ideig tart elkészíteni. Sokáig. Éppen ezért krokettet nem készít az ember egy átlagos szerda délután, csak akkor, ha nyomós indoka van rá.

De mi is olyan bonyolult benne? Annak érdekében, hogy az is el tudja helyezni a gasztronómiai palettán a burgonyakrokettet, aki még sohasem készített, eláruljuk, hogy a szilvás gombóccal áll rokonságban. A tésztája szinte teljesen ugyanaz, leszámítva az ízesítést. A szilvás gombóc tésztájába ugyanis nem teszünk se borsot, se szerecsendiót, a burgonyakrokettbe pedig nyilván nem teszünk szilvát, cukrot és fahéjat.

Az alapok lényegében azonosak, hiszen valójában egy krumpligombócról beszélünk, amelyet főtt burgonyából állítunk elő. Az elkészítés során a burgonyát alaposan összegyúrjuk a megfelelő mennyiségű liszttel és zsiradékkal. Azonban itt még nem ér véget a történet, hiszen mi mindent megteszünk, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

Aki igazán biztosra akar menni, az tojást is tesz az elkészítendő ételbe. A tojás a bizonytalan háziasszonyok titkos fegyvere, hiszen ha a tésztába belekerül, akkor garantáltan megtartja formáját, és a gombóc nem fog szétesni. Igazán jótékony hatással van a falafelra is, amelyből eredetileg nem szükséges tojást használni, de híresen érzékeny és könnyen széteső gombócokról van szó. Nem véletlen, hogy míg a magyar tészták gyakran nyolc tojást is tartalmaznak, az olasz változatok inkább tojás nélküli durumtésztákra építenek.

További fontos különbség még a szilvás gombóc és rokona, a burgonyakrokett között, hogy a gombócot kifőzzük vízben és utólag forgatjuk pirított morzsába, ezzel szemben a krokettet még nyersen forgatjuk morzsába és úgy sütjük ki forró olajban. Ebből következik, hogy a burgonyakrokett aranyszínű, kívül ropogós, belül puha köret, ami úgy felszívja az isteni szaftot, mint a kisangyal, ráadásul a szénhidrátok selymes ízét és állagát kölcsönzi neki.

Összességében elmondható, hogy a krokett készítése valóban igényel némi időt és türelmet, de az eredmény minden fáradságot megér. Ha azonban valaki siet, szerencsére vannak alternatívák: a boltok polcain már elérhetőek jó minőségű, fagyasztott krokettek, amelyeket sütőben vagy air fryerben is elkészíthetünk. Azonban ezek sosem érhetik el azt a különleges ízt és élményt, amit a saját kezűleg készített falatok nyújtanak.

Bevásárlás során érdemes a sütésre szánt burgonyát választani! Ha nem vagyunk biztosak abban, melyik fajtát érdemes megvenni, érdemes a világosabb, sárgás héjú burgonyát keresni, mivel ez általánosan elmondható, hogy a sütéshez ideális. Ez a kis trükk segíthet a döntésben, még akkor is, ha nem vagyunk szakértők a burgonyák világában!

A krokett tésztájába ízletes reszelt sajtot is keverhetünk, amivel egy igazán laktató főételt varázsolhatunk. Tálaljuk friss salátával és fűszeres joghurttal, és garantáltan senki sem marad elégedetlen!

Related posts