A csokoládé napjai talán meg vannak számlálva?
"Öt éve hallgatok!" Rosszul lett, majd beszélt a drámai balhé után a Házasság első látásra Juditja
Egy újonnan megjelent jelentés riasztó képet fest az Európai Unió csokoládéellátásának jövőjéről, amelyet a klímaváltozás és a biológiai sokféleség drámai csökkenése sújt. A brit Foresight Transitions elemzése figyelmeztet arra, hogy a helyzet messze túlmutat a csokoládé édességén - akár egy széleskörű élelmiszerválság is kialakulhat ebből a krízisből.
A 2023-as évben az Európai Unióba beérkező alapvető mezőgazdasági termékek, mint például a kakaó, kávé, szója, rizs, búza és kukorica, több mint kétharmada olyan országokból származik, amelyeknek alkalmazkodási képessége az éghajlatváltozás következményeihez erősen korlátozott.
A jelentés hangsúlyozza a kakaó fontosságát, mint a csokoládé alapvető összetevőjét, ugyanakkor figyelmeztet arra is, hogy ez a termék a legnagyobb veszélyeknek van kitéve. Az Európai Unió kakaóimportjának 96,5 százaléka olyan országokból érkezik, amelyek klímaadaptációs képességei gyenge, míg az importált kakaó 77 százaléka biológiailag erősen veszélyeztetett területekről származik.
"Ez nem csupán egy elméleti fenyegetés" - figyelmeztetett Camilla Hyslop, a tanulmány vezető szerzője.
"A klímaváltozás és az ökoszisztémák pusztulása már most is hatással van az élelmiszerláncokra, az árakra, az elérhetőségre és a munkahelyekre."
A kutatás szembetűnő példákon keresztül emeli ki a probléma komolyságát:
"Az időjárás kiszámíthatatlanná vált, hőhullámok, tartós szárazságok és heves esőzések tizedelik az ültetvényeket" - mondta Joseph Nkandu, egy ugandai kávétermelői szövetkezet vezetője.
A szakértők hangsúlyozzák, hogy a csokoládéiparnak sürgős lépéseket kell tennie az éghajlatváltozás hatásainak kezelésére és a biodiverzitás védelmére, különösen Nyugat-Afrikában, ahol a globális kakaótermelés jelentős része zajlik. A gazdák méltányos javadalmazása nem csupán etikai kötelesség, hanem gazdasági szempontból is elengedhetetlen, hiszen ez alapvetően befolyásolja a fenntartható fejlődést és a termelés jövőjét.
"A helyzet aggasztóbb, mint ahogyan azt eddig gondoltuk."
- fogalmazott Paul Behrens, az Oxfordi Egyetem fenntarthatósági szakértője.
"Az EU élelmiszer-ellátása jóval sebezhetőbb."
Marco Springmann, az egyetem közgazdaságtani szakértője kiemelte, hogy a fenntarthatóbb és egészségesebb táplálkozásra való áttérés hozzájárulhat az élelmiszerrendszerek ellenállóbbá tételéhez.